sábado, 6 de abril de 2013

LENTA AGONIA DE L'ERMITA DE SANT VICENT

               L’ermita de Sant Vicent, situada al terme de Gandia, vora el Serpis, és un d’aquells edificis que l’església ha abandonat, els devots han oblidat, les administracions han negligit, els constructors han cobert de naus industrials i les inclemències del temps s’han encarregat de deteriorar. I, tanmateix, res no ha estat suficient per fer-li perdre la seua dignitat. Tot i la seua degradació, continua sent un extraordinari document històric que ens informa sobre aquella antiga alqueria medieval de Benieto, habitada per musulmans abans de l’arribada dels colonitzadors cristians vinguts amb el rei Jaume I, i edificada sobre un jaciment arqueològic romà. En definitiva, una petita joia històrica i artística que els bàrbars (i no precisament els que esfondraren l’imperi romà sinó els que viuen i habiten entre nosaltres) s’han escarrassat en maltractar.
          Per desgràcia, la pràctica de destruir el patrimoni cultural no és cap novetat a Gandia, una ciutat on la tercera part de les edificacions protegides pel seu interès cultural ha estat enderrocada amb llicència municipal. Actualment, l’ermita de Sant Vicent només és una tessel·la de l'extens mosaic de patrimoni en runes amb què el govern municipal guarneix les cambres maleïdes de la seua incultura. Un mosaic que cada dia ha de suportar el frec de les botes dels irresponsables que tenen l’obligació de tenir-ne cura i, per contra, el xafen amb menyspreu.
Capella de l’Assumpció, ermita de Martorell, escoleta Wilson, edifici de Correus, calvari de Beniopa, quadra de Beniopa, alqueria del Gall, alqueria de Boles, alqueria de Sant Joan, morabit, torre dels Pares..., quants més? Tots abandonats, en perill d’esfondrament immediat. Mentre segles de cultura són devastats, Gandia perd un patrimoni que constitueix el fonament de la seua identitat i els ciutadans i ciutadanes confirmen que la crisi no és només econòmica, sinó que arrapa també cors i ànimes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario