sábado, 16 de marzo de 2013

LA QUADRA DE BENIOPA

      Tot i que no sóc persona de tradició fallera, entre altres motius perquè m'he criat a Simat de Valldigna i allí no se celebra la festa, des que visc a Beniopa col·labore amb la falla amb un article per al llibret. També me n'han demanat altres falles de Gandia com la del Passeig, la de la Vilanova o la de Corea. He procurat sempre complir els encàrregs tan bé com he sabut perquè pense que el llibret és una de les poques ocasions que, més gent de la que voldríem, viu l'experiència de llegir en la nostra llengua. Els llibrets a Gandia han millorat molt qualitativament, sobretot si els comparem amb els d'altres pobles, just per l'esforç que, d'una banda les comissions i d'altra els escriptors i escriptores, hem realitzat plegats. Fa gust comprovar com, els rípios van deixat lloc a poemes acurats i a articles interessants. En aquest sentit, cal destacar la feina feta per Pasqual Molina, amb l'ajuda inestimable de Vicenta Llorca, en promocionar els premis literaris Iaraní i Joan Climent als millors articles dels llibrets de falles, que han estat un autèntic estímul per a la millora de la qualitat de les obres presentades.
     L'any 2000 vaig tindre la satisfacció que el meu article "Conte de Sant Josep" eixira premiat amb el Premi Iaraní, i publicat pot després pel CEIC Alfons el Vell en un llibret col·lectiu que reunia tots els relats premiats i que podreu trobar fàcilment a les llibreries.     
     La meua col·laboració d'enguany amb les falles ha estat doble. D'una banda amb el llibret de Beniopa i d'altra amb el llibret de Corea, que és una obra magnífica. Per aquells que tingueu curiositat, us avance que en tots dos articles he escollit com a tema la pèssima situació del patrimoni cultural de Gandia, prenent com a exemple dos edificis de referència com són: la quadra de Beniopa i l'alqueria Martorell.
Si us ve de gust llegir una mica, podeu llegir el de la quadra, que està penjat al web de Saforíssims. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario