viernes, 8 de marzo de 2013

BARÇA OU BARZAKH!Àfrica és una terra dura, potser per això els seus fills coven des de la infantesa la il·lusió d’un paradís on la vida no siga pescar peixos o pasturar cabres sinó bellugar els peus rere un baló amb ales, un baló que vola fins al cel i en la seua trajectòria deixa caure una pluja de monedes d’or. Com més amarga és la pobresa major el desig de buscar el paradís, més arrelada la gosadia d’afrontar els perills que comporta el camí, més cega la temeritat d’assolir l’impossible.

Pasteres de mort solquen el mar que impedeix als fills d’Àfrica assolir els seus anhels. Què importa la mort, la vida a Àfrica també pot ser una mort. Només hi ha vida de debò a l’altra banda del mar. Les estrelles ho confirmen, estrelles de fusta de banús que han eixit del cor d’Àfrica per tocar amb la punta dels peus el cel del baló: Samuel Eto’o, Salif i Seydou Keita, Salomon Kalou, Baky Koné, Touré Yaya... Barça ou barzakh!

Mabale, Umm, Amadou es decideixen a emprendre la travessia, les cames lleugeres, el farcell ple de somnis, i el bagul de saviesa que l’àvia els ha llegat. Cia p degglu ngay yanga. Només qui escolta aprèn.  De Dakar a Casamance, de Casamance cap a les illes Canàries. Huitanta-quatre persones dalt d’una barca. En alta mar els somnis no alimenten ventres afamats, no orienten enmig de la deriva... Lu waay rindi ci sa loxo lay naac. Tard o d’hora, a la vida els nostres actes ens atrapen.
Barça ou barzakh! Una novel·la de Gemma Pasqual que us trasportarà al drama dels emigrants africans a través d'una mirada plena de respecte pels seus orígens i per la seua cultura, una mirada càlida i molt humana, i a la vegada crítica i poc condescendent amb les desigualtats socials.

No hay comentarios:

Publicar un comentario