sábado, 2 de febrero de 2013

EL GORG NEGRE DE GUALBA


La riera de Gualba serpenteja pel Montseny a través de paratges que fan el deliri dels amants de la muntanya. El Gorg Negre és un dels més coneguts, no sols pel gran salt d'aigua que s'hi forma sinó també per ser lloc de llegendes. De les seues aigües emergeixen dones d'aigua per pentinar-se a la llum de la lluna, dones bellíssimes i letals que enamoren aquell qui s'atreveix a contemplar-les i l'atrauen cap a la fondària, d'on ja no tornarà a eixir.
Margarida Aritzeta s'ha inspirat en la llegenda de la reina Gualba, la goja que es va enamorar del masover de Can Prat, entre d'altres llegendes, per a teixir una història màgica situada en aquests paratges del Montseny. Una història de lluïta entre el bé i el mal, de superació personal, amor, cavallers, dracs i goges, amb tots els ingredients indispensables per a passar una estona fantàstica amb les seues aventures. Alba és una adolescent que ha perdut la família. S'endinsarà al Gorg Negre per retrobar-la i descobrir-se ella mateixa, en mig d'una batalla contra terribles enemics i amb enigmes indesxifrables. Cercles del temps, rellotges de sol, un manuscrit en sànscrit, una cabana neolítica, un home de la muntanya, cada senyal és una clau que indica un camí cap no se sap on, però ineludible per a sobreviure.

El rostre, els cabells, el gest, aquella mirada profunda que venia del fons de les aigües i de la pregonesa dels mons, aquella dona que per un temps havia viscut a can Figueres i que se n'havia tornat a l'aigua... la seva mare, o una altra com ella, era allà al seu costat, guiant-la per camins aquàtics, on una dona d'aigua podia viure mil anys amb la sensació que el temps no passava, només distreta de tant en tant per la punyida del desig quan un home s'acostava al gorg en nits de lluna per espiar com les goges es pentinaven assegudes al costat d'una font abans de morir ofegat.

La novel·la s'aparta del saturat panorama d'elfs i trolls nòrdics per oferir-nos una alternativa excel·lent que beu de les llegendes pròpies catalanes. Una opció del tot recomanable per als amants de la literatura fantàstica.

2 comentarios:

  1. Gràcies pel teu comentari. És un plaer haver-te fet gaudir de la lectura, com a mi m'ha fet gaudir el Montseny i les seves històries.

    ResponderEliminar
  2. Gràcies a tu per la novel·la. He aprés molt amb ella mentre la llegia, he fet moltes anotacions per a tindre en compte en el futur a l'hora d'escriure. Però sobretot, m'ha despertat una gran curiositat per conéixer aquelles terres del Montseny plenes de llegendes i ja pense en possibles viatges. El plaer ha estat meu en tot cas. Una abraçada.

    ResponderEliminar