miércoles, 12 de septiembre de 2012

CATALUNYA, UNA NACIÓ, DOS ESTATS

Aquest estiu, a la Universitat d'Estiu de Prada del Conflent, vaig tindre el plaer de conéixer Alexander i Sonia Alland, una parella de novaiorquesos amb casa a la Catalunya Nord. Alexander és antropòleg i professor emèrit de la Columbia University a Nova York i ha fet treballs etnogràfics a Àfrica Occidental i a la Polinèsia, així com a territoris de parla catalana als estats espanyol i francés. Sònia és filòloga i traductora. Tots dos plegats han portat a terme una interessantíssima recerca etnogràfica a la Catalunya Nord durant 10 anys sobre la situació cultural dels catalans a banda i banda de la frontera. El resultat ha estat un llibre titulat: CATALUNYA, ONE NATION, TWO STATES, UN ESTUDI ETNOGRÀFIC DE LA RESISTÈNCIA NO VIOLENTA A L'ASSIMILACIÓ, editat per Pol·len Edicions en la col·lecció l'Observatori.
Per les seues pàgines desfilen centenars de situacions que ens ajuden a comprendre com les persones estipulen la seua identitat, a favor o en contra d'idees, realitats i somnis. En poques paraules, no és fàcil viure en català i sentir-se una nació, quan dos estats més grans treballen per ofegar la realitat cultural i social d'un grapats d'homes i dones. En paral·lel, els autors afegeixen tot un seguit de lúcides reflexions sobre aquest racó de món, i les comparen amb d'altres llocs amb problemàtiques semblants. Reflexions que, en tot cas, són actuals però falquen les seues arrels en un passat complex. La Catalunya Nord vindria a ser el laboratori on comprovar l'anorreament cultural i social que es practica en diverses parts del món.
Al llibre trobareu el tractament acurat de la història catalana, la Nova Cançò, la llengua, els costums, la vida quotidiana, la política i l'esport, el batec social, el tremp de l'activisme cultural, els vaivens econòmics, fins i tot l'oblit institucional d'una realitat que pugna per no desaparèixer.

No hay comentarios:

Publicar un comentario